Filter Esports Prime icon
EA staat geen Russische, Wit-Russische spelers meer toe in Apex Legends en FIFA-competities

EA staat geen Russische, Wit-Russische spelers meer toe in Apex Legends en FIFA-competities

17 March 2022
Geschreven door aerox

EA heeft besloten om naar aanleiding van de huidige oorlog in Oekraïne geen Russische en Wit-Russische spelers en teams meer in competities van Apex Legends en FIFA toe te laten. Dat heeft de ontwikkelaar onlangs bekendgemaakt. Met de zet voegt het bedrijf zich toe aan een grote lijst andere bedrijven die actie heeft ondernomen tegen de Russische bevolking. In een bericht op Twitter geeft het bedrijf tekst en uitleg.

“We zijn nog steeds geschokt over het conflict dat momenteel gaande is in Oekraïne, en we voegen ons bij de vele stemmen rond de wereld die roepen voor vrede en een einde aan de invasie”, schrijft EA. “We staan dan ook samen met de mensen van Oekraïne. We hebben de beslissing gemaakt om Rusland en Wit-Rusland te verwijderen als toegestane landen van onze esportsprogramma’s. Vanaf nu kunnen spelers en teams uit Rusland en Wit-Rusland niet meer meedoen aan de Apex Legends Global Series en de EA SPORTS FIFA 22 Global Series.”

Belangrijk verschil

In het woordgebruik van EA Sports is een groot verschil te zien met hoe andere toernooiorganisatoren het hebben opgelost. EA staat dus niet alleen geen teams meer toe, maar ook geen spelers. Dat betekent dat de oplossing van onder andere ESL en Riot Games, om spelers toe te staan om te spelen mits ze daarbij niet onder de naam van een Russische organisatie spelen, hier niet van kracht zal zijn.

Voor FIFA is deze oplossing vrij rechttoe rechtaan; de spelers uit de regio’s worden eruit gehaald en vervangen door andere spelers. Uit Rusland en Wit-Rusland komen er niet heel veel topspelers, dus dat zal niet zo’n heel groot probleem worden.

Verhuizen binnen drie dagen

In Apex ligt dat anders. Daar komen veel topspelers uit de regio. 33 van de 120 spelers in de Pro League komen uit Rusland, wat dus gelijk staat aan 11 volledige teams. Dat maakt het behoorlijk lastig om nog een fatsoenlijk toernooi te organiseren zoals EA dat wilt, dus zal het waarschijnlijk minder teams moeten toelaten.

Toch is er één lichtpuntje aan de horizon, hoe klein ook. EA heeft een mail naar alle deelnemers gestuurd dat ze tóch mogen deelnemen, mits ze niet meer verblijven op Russisch of Wit-Russisch grondgebied. De deadline daarvoor staat op 30 maart, dus spelers hebben slechts drie dagen om alles bij elkaar te rapen en te vertrekken, mochten ze toch willen deelnemen.

Het is niet veel, maar het is ten minste iets.

Afbeelding: Respawn Entertainment
Er zijn voorlopig geen wedstrijden